
ניהול ארוחה של ילדים ומבוגרים על הרצף האוטיסטי
ארוחות עם ילדים או בוגרים על הרצף האוטיסטי יכולות להיות מאתגרות:
הילד לא רוצה בכלל להתקרב אל שולחן האוכל, לא מוכן לאכול, בררן, חוטף אוכל או זורק, מתקשה להאכיל את עצמו, חולם, עסוק בתנועות סטראוטיפיות או בטקסים בלתי נגמרים ...
בהדרגה המשפחה מתקשה לאכול באירועים חברתיים, במסעדה או עם המשפחה המורחבת, וחוויית בדידות וניתוק עלולה להגיע.
הורים ומטפלים המנסים להתמודד עם מצבים אלה נופלים הרבה פעמים לפתרונות שנראים יעילים בטווח הקצר כמו ניסיונות האכלה בסלון, בטיול, מול מסכים או תוך כדי משחק. פתרונות אלה עלולים דווקא להחמיר את הבעיה בטווח הבינוני והארוך. על חוסרים תזונתיים ארחיב בהזדמנות אחרת.
במקרים רבים דווקא הדרך הארוכה היא הקצרה יותר, וכך גם במקרה של ניהול ארוחות של ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי:
אפשר לתעל את הצורך של הילד לטקסיות ולתבניות קבועות באופן אפקטיבי ומתפקד כמו קביעת שעות ארוחה מסודרות , מקום קבוע לארוחה, עריכת שולחן, סדר ברור לפני במהלך ובסיום הארוחה.
בצורך של הילד בשליטה אפשר להשתמש על ידי מתן אפשרות בחירה לילד, לדוגמה- כיצד לערוך את השולחן, באיזה כלי אוכל להשתמש . יחד עם זאת יש להיזהר ולתת בחירה מתוך שתי אפשרויות ולא מתוך אפשרויות רבות מדי.
ארוחות משפחתיות בהן הילד יוכל לקבל דוגמה של אכילה מסודרת וגבולות להתנהגות רצויה חשובות מאין כמותן ושוות כל דקת השקעה
חשוב לתת מקום לצרכים של הילד, כמו מרחב, הפחתת גירויים והסחות דעת.
יש לאבחן בעיות התנהגות שונות ככל שעולות ולטפל בהתאם . קשיים כאלה יכולים לנבוע מסיבות שונות כמו קשיים בוויסות חושי, כאבים או תחושת אי נוחות, קושי של הילד לתקשר את הרצון שלו, קושי של הילד בשינויים ובמעברים ועוד. עבודה בצוות רב מקצועי הכולל דיאטנית, מנתח התנהגות, קלינאי תקשורת, מרפאה בעיסוק , הצוות החינוכי תעזור לתת את המענה המתאים לכל ילד ואדם על הרצף האוטיסטי המתקשה באכילה.
לסיכום,
קבעו שעות לארוחות מסודרות
תכננו את סדר הארוחה : לפני, מהלך, סיום
היו דוגמה בעצמכם לאכילה מסודרת ומגוונת
אפשרו בחירות מוגבלות
שתפו פעולה עם כלל מקצועות הבריאות והחינוך בהגעה למטרות שלכם